Hoppa till innehåll

Väderkvarnar

Numera är väderkvarnar mer en utsmyckning i omgivningen än att de tillför någon funktion.

Olika typer av väderkvarnar

Det finns några olika typer av väderkvarnar som man brukar tala om. Här är en kort förklaring av de fyra vanligaste modellerna. Dessa väderkvarnar finns inte endast i Sverige utan även i många andra länger. Många tänker nog på Holland och tulpanfält när de ser en väderkvarn av typen holländare. 

Stubbkvarnen

Detta är en väderkvarn som har ett hus som kan vridas i vindriktningen. På kvarnhuset sitter fyra vingar i ett kors. Stubbkvarnar är vanligtvis byggda helt i trä och står på en stubbe av järn eller sten. Denna typ är vanliga på Öland.

Holländaren

Denna kvar kallas även mamsellkvarnen eller hättkvarnen. På denna typ av kvarn är endast den övre delen vridbar. En holländare kan byggas mycket större än en stubbkvarn. Vanligtvis är kvarnhuset byggt i sten eller trä. Kvarnar av typen holländare hittar man ofta i Skåne men finns även på vissa delar av Gotland men då vanligen i en mindre variant.

Holkkvarn

En Holkkvarn är en väderkvarn där själva hjulhuset med vingarna står ovanpå kvarnhuset. Dess hjulhus kan vridas runt en trätrumma som kallas holken. Holkkvarnar var vanliga i området kring Vänern och har funnit sedan 1600-talet.

Paltrockkvarnen

På denna typ av kvarn kan hela kvarnhuset vridas. Men inte som hos stubbkvarnen som vrides runt en axel utan hela kvarnbyggnadens yttre del vrides mot sin plattform med hjälp av hjullager.